Dwapara Sat Sangha

2012 DC = 312 Dwapara

Acum ceva timp, in timpul vizionarii unui film, o anume secventa a declansat in mine o strafulgerare, o viziune venita dintr-un alt timp in care am vazut cu ochiul mintii un grup de calugari (barbati).

Ceea ce a fost remarcabil pentru mine a fost intelegerea survenita in imersiunea scurta (doar 1-2 secunde, cel mult) ca cele 15-20 de persoane din acel grup erau atat de unite (desi diferite intre ele) incat impresia era ca ai in fata ta un bloc, un tot unitar.

Si mai surprinzator era ca toti cei prezenti aveau un tel comun (spiritual), o realizare interioara care depasea nivelul comun si fiecare putea conta pe ajutorul fratelui sau, datorita cunoasterii spirituale acumulate. Ca si cum fratele sau spiritual, care in India se numeste Gurubhai si desemneaza un “frate intru acelasi Guru”, putea nu doar sa-l sfatuiasca competent ci avea si puterea interioara de a-l ajuta in acel moment.

In secventa vizionata din film acel grup de calugari era pe o barca mai marisoara din lemn. Barca plutea in larg si poate ca altcineva care ar fi privit filmul nici nu ar fi observat acea scurta secventa. A fost de ajuns doar o fractiune mica de timp ca sa am “alunecarea” in trecut si sa se desfasoare in fata ochiului meu spiritual uluitorul film al confreriei spirituale: concentrare, focalizare, angajament, competenta, puritate, Dharma.

De aceea m-am gandit sa fac acest blog: ca sa-mi expun viziunea asupra unei confrerii spirituale bazate pe invatatura lui Yogananda. Am numit aceasta grupare Dwapara Sat Sangha. Denumirea provine din unirea a trei termeni:

  • Dwapara – a doua Epoca sau Era (Yuga) din cele patru, in care conform Paramgurului meu, Swami Sri Yukteshwarji, planeta noastra se afla in acest moment.
  • Sat – Adevar
  • Sangha – in limba sanscrita desemneaza o asociere, grupare, comunitate, companie (in sensul unei afilieri bazate pe principii similare)

Asadar Dwapara Sat Sangha este o confrerie spirituala din actuala Dwapara Yuga (Epoca Electricitatii), care este centrata pe conceptul Adevarului si Dharmei (Legea Divina) exprimate de Avatarul Yogananda.

In anul 1920 cand Yogananda a debarcat de pe vasul City of Sparta pe cheiul din Boston, probabil ca nici un american nu s-ar fi gandit ca este un moment de gratie divina ca un Avatar (incarnare divina) sa paseasca pe pamantul Noului Continent.

Yogananda a fost unul din primii Guru pe care India i-a trimis ca ambasadori ai spiritualitatii in America. Cu 27 de ani inaintea sa, Swami Vivekananda isi incepuse celebrul discurs cu “frati si surori din America” la Parlamentul Religiilor Lumii de la Chicago. Intr-o confederatie de state cu o multime de culte si secte fundamentalist crestine, valul de spiritualitate venit din India nu a trecut neobservat de presa vremii si la 10 ani de la venirea lui Yogananda in Statele Unite apare chiar si o carte numita “Hinduismul invadeaza America”.

S-ar putea spune ca receptivitatea occidentului la aerul rarefiat al spiritului Indiei le-a dat oarecari dureri de cap americanilor educati in spiritul muncii si serviciului duminical de la biserica. De aceea este usor de inteles de ce Yogananda a trebuit sa se adaptateze cerintelor mediului si nu a insistat pe traditiile Indiei antice. A cautat sa realizeze o punte intre India si Occident fara a incerca sa “indianizeze” America. La inceputul activitatii sale nici macar nu a vorbit despre vegetarianism, desi el era adeptul sau din copilarie. A introdus conceptul abia multi ani mai tarziu cand lumea a putut sa accepte si sa inteleaga avantajele unei diete sanatoase bazate pe non-violenta (ahimsa).

In India copii sunt obisnuiti inca de mici sa stea in padmasana (Postura lotusului). In Occident nici nu se punea problema sa le spui unor oameni (din care multi nu mai erau chiar in floarea varstei) sa se aseze ca sa mediteze intr-o postura cu picioarele incrucisate, daramite in padmasana!

De aceea a recomandat ca meditatia sa fie facuta pe un scaun tare, persoana avand spatele drept si fara sa se sprijine de spatarul lui. In ceea ce priveste folosirea mantras sau ritualurilor (homas) atat de cunoscute in India, deja era prea mult pentru ei.

Exista totusi marturia unei discipole careia Yogananda i-a spus sa rosteasca o anumita mantra pe cand stateau impreuna pe veranda unei case si se starnise un vant violent. In timp ce rostea mantra i-a spus sa bata cu piciorul in podea de trei ori – vantul s-a linistit ca din senin. A doua zi in ziarul Los Angeles Times a aparut o stire despre vantul puternic si cum acesta s-a linistit dintr-o data.

Unii ar putea spune ca Yogananda nu era adeptul ritualurilor exterioare. Pe undeva este adevarat caci internalizarea ritualului este mult mai valoroasa. Lahiri Mahasaya insusi spunea ca practica kriya yoga pe care el o numea atmakarma (actiunea sufletului) este cea mai inalta forma de ritual pe care un om il poate face.

Cu toate acestea, Paramgurul meu, Swami Yukteshwar i-a spus lui Yogananda ca “un cautator isi arunca instrumentele de-abia cand a ajuns la destinatie”. Ar fi nesabuit sa nu te servesti de ceea ce stii sa faci bine ca sa traversezi Oceanul Iluziei Cosmice. De altfel, in ashramurile lui Yogananda din India (YSS) programul calugarilor includea ritualuri (Homa, Yagya) oficiate la momente de timp speciale conform traditiei antice. Lui Oliver Black, a doua persoana ca nivel de realizare spirituala, Yogananda i-a dat titlul de yogacharya (profesor de yoga) in cadrul unei ceremonii tinuta dupa ritualul vedic antic.

De aceea m-am gandit ca in confreria spirituala Dwapara Sat Sangha, centrata in jurul invataturii lui Yogananda, pot fi foarte folositoare elemente ale practicilor spirituale vedice antice precum Homa, mantras, japa etc. Aceste practici spirituale au fost testate si s-a dovedit ca maresc eficienta tehnicilor de energizare, concentrare, meditatie, kriya yoga pe care Yogananda le-a promovat sub denumirea de Yogoda (de la yoga = unire si da = ceea ce confera).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s