Kalajnana – Stiinta Timpului

2012 DC = 312 Dwapara

Timpul privit ca Energie este un subiect mult prea vast si complex pentru a a fi epuizat intr-un singur articol. De aceea ma voi rezuma acum doar la a creiona cate ceva despre Kala, un concept care l-a fascinat dintotdeauna pe om.

In India Antica metoda de calcul a timpului se numea Kalajnana (de la Kala = timp si jnana = cunoastere) si avea la baza astronomia. Se spune in Kalajnana ca cea mai mica unitate de timp se numeste Truti care este a 33750-a parte dintr-o secunda(!).

Interesant, nu, ca sa gasesti referinte despre o perioada de timp atat de mica la o civilizatie antica. Stiinta actuala se considera superioara iar omenirea crede ca in antichitate lumea era pur si simplu primitiva. Dar putini sunt cei care se gandesc ca Timpul este ciclic si ca poate nivelul de cunoastere (inclusiv tehnologica) actual ar putea fi chiar depasit cu mult de alte civilizatii de pe aceasta planeta care s-au dezvoltat si au apus cu mult timp in urma.

Bhaskaracharya, un geniu si considerat in India a fi o autoritate in matematica, pe la anul 1100 IC, a definit acest Truti ca fiind perioada de timp necesara unui ”ac ca sa strapunga o frunza de lotus”. Omul modern considera aceasta definitie ca puerila si se gandeste ca probabil este vorba despre o metafora in cel mai bun caz. Dar Stiinta Indiana a Timpului continua cu definirea unor alte perioade de timp multipli de Trutis. O suta de Trutis formeaza o Tatpara. Treizeci de Tatparas echivaleaza cu o Nimesha. Patruzeci si cinci de Nimeshas fac o Kastha. Si uite asa apar rand pe rand denumiri precum Kala, Ghati, Muhurta, Nadi care toate fac referiri la perioade de timp foarte precise.

In alte texte se vorbeste chiar despre submultipli ai Trutis care se numesc Trasareṇus. Si surpriza, exista chiar o definitie pentru Trutis care ar lasa cu gura cascata chiar si un om de stiinta: ”un Trutiseste timpul necesar pentru integrarea a optsprezece particule atomice!”

Renumitul om de stiinta care este considerat a fi ”parintele bombei atomice”, J. Robert Oppenheimer, a fost intrebat dupa detonarea primei incarcaturi nucleare din desertul Alamogordo ce crede despre acest pas important in istoria omenirii. Acesta a raspuns foarte semnificativ: ”Da, este prima explozie nucleara din istoria moderna”.

Oppenheimer a facut aceasta afirmatie in urma studiilor pe care la facuse asupra Mahabharatei, celebra epopee indiana. A studiat singur limba sanscrita pentru a citi Bhagavad Gita in original si a fost ferm convins ca in India antica au existat cu siguranta explozii atomice. Parerea lui era chiar ca in Mahabharata este descris un astfel de cataclism nuclear. Cercetarile si descoperirile recente de la Harappa si Mohenjo Daro confirma convingerile lui Oppenheimer.

Dupa cum exista perioade de timp foarte mici, tot asa, India ne dovedeste ca avea si cunoasterea despre ere (Yugas), intervale temporale foarte mari in care constiinta umana la nivel planetar evolueaza dupa legi ciclice.

Pentru mai multe informatii despre Yugas puteti face click aici.

Kalajnana demonstreaza ca perceptia Rishi-lor (Inteleptii Indiei) asupra Energiei Temporale era foarte rafinata si precisa. Desi au putut descrie perioade de timp infinitezimal de mici sau mari, ei au afirmat ca, in ultima instanta, Cel care creeaza Timpul, Stapanul lui, este chiar Dumnezeu insusi.

De aceea Krishna, un Avatar (coborare Divina in manifestare), ii spune lui Arjuna pe campul de lupta (Bhagavat Gita – Cap 11, sutra 32):

”Timpul sunt Eu, Marele distrugator al lumilor”.

Intr-o alta traducere a Bhagavad Gitei, aceeasi sutra spune:

”Eu vin ca Timpul lacom sa stapanesc si sa m-asez.
In pantecele meu arzator
Fricosii tremura de spaima,
Ca si toata suflarea muritoare
Din lumile supuse mortii.
Si-i vindec cu nectarul Meu datator de viata
Ca sa poata lupta neinfricati din nou.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s