Guru

2012 DC = 312 Dwapara

Voi publica in curand articole despre acest subiect tratat cu mare respect in India si considerat tabu sau “delicat” in Romania si in general in Occident.

Pana atunci m-am gandit sa schitez doar cate ceva despre ce inseamna “sadhu sangha” (compania sfintilor – n.t.).

Swami Bodhichitananda Saraswati spune:

“O povestioara pe care am auzit-o recent in Delhi, de la Mani, soferul meu de taxi:

Se facea ca odata, inteleptul Narada s-a dus la Kailas, salasul celest al lui Shiva, si L-a intrebat:

– Doamne, am o intrebare. Am auzit ca sadhu sangha (compania sfintilor) este benefica. Te rog, spune-mi care este adevaratul beneficiu al sadhu sangha?

Shiva i-a spus:

– Chiar acum pe Pamant, in satul unor sarmani crescatori de vite, tocmai s-a nascut un nou vitel. Du-te acolo si pune intrebarea ta vitelului.

Narada Muni a ciupit corzile veenei sale (veena este un instrument muzical indian clasic, cu corzi) si a coborat in satul respectiv unde a cerut sa vada vitelul nou nascut. De indata ce vitelul s-a uitat la intelept, imbracat in roba lui de culoarea sofranului, a murit. Satenii au devenit foarte tulburati si Narada s-a facut iute nevazut de acolo, de teama ca satenii sa nu dea vina pe el pentru moartea vitelului.

Narada Muni s-a dus din nou la Shiva si i-a povestit nefericitul eveniment. Shiva i-a spus ca tocmai ce se nascuse un bebelus in familia unor devoti. Narada trebuia sa se duca acolo si sa puna noului nascut intrebarea despre beneficiile sadhu sangha.

Din nou a ciupit Narada corzile veenei sale si a coborat la casa respectiva. Familia a fost foarte bucuroasa sa vada inteleptul si l-au intampinat cu salutul “Namah Parvati Pataye Hara Hara Mahadev!” (Ne plecam in fata marelui Shiva, sotul lui Parvati). Erau foarte fericiti sa arate calugarului vizitator proaspatul lor nascut, intrucat considerau ca este o binecuvantare. De indata ce bebelusul l-a privit la Narada, a inchis ochii si a murit. Familia, crezand ca sadhu il blestemase pe copil, a inceput sa il bata cu bete in timp ce plangeau moartea fiului lor. Narada a fugit degraba de acolo si s-a intors la Shiva si i-a povestit ce se intamplase.

Shiva i-a spus sa nu se ingrijoreze si ca isi va capata curand raspunsul. I-a spus ca in palatul regelui tocmai se nascuse un nou print. Narada trebuia sa se duca acolo si sa puna intrebarea printului nou nascut. Narada Muni s-a speriat si a spus:

– Din ultimile doua case a trebuit sa fug ca sa nu fiu ranit. Dar daca se va intampla ceva printului, regele are puterea sa ma execute.

– Nu-ti face probleme, i-a spus Shiva, du-te si pune intrebarea ta printului nou nascut. Nu ti se va intampla nimic. Te protejez eu.

Narada Muni a ciupit corzile veenei si a coborat in palatul regelui. A fost primit cu mari onoruri si i-a fost aratat printul nou nascut. De indata ce bebelusul l-a vazut pe intelept, a zambit si a murit. De data aceasta Narada s-a speriat foarte tare si a fugit imediat din palat. Insa in urma lui a auzit sunete de bucurie si nu plansete.

Ajungand la salasul lui Shiva, Narada I-a spus:

– Se pare ca n-am facut decat sa aduc suferinta peste tot unde m-am dus. Nu vad nici un beneficiu in sadhu sangha.

Atunci Shiva a spus:

– Nu intelegi. Numai vazandu-te pe tine, vitelul a dobandit privilegiul de a se naste sub forma umana. Numai vazandu-te pe tine, copilul a devenit un print. Numai vazandu-te pe tine, printul a atins eliberarea in Imparatia Divina a Domnului. Compania sfintilor nu ofera decat beneficii.

Leave a comment