Kirtan

2012 DC = 312 Dwapara

In limba sankrita Kirtan inseamna literal “a repeta” si este folosit in India pentru a desemna “cantarea” numelor Divine. Persoana care interpreteaza kirtan se numeste kirtankar.

Practica kirtan este foarte des intalnita in India si implica cantarea imnurilor si mantras-urilor cu acompaniamentul unor instrumente precum harmonium, mridanga (un fel de toba mai speciala cu doua “capete”), pakawaj (un alt fel de toba traditionala indiana) si kartal (un fel de mici talere cu sunet foarte delicat).

Kirtan este interpretat nu doar de profesionisti ci de toti devotii spirituali pentru ca repetarea numelor Divine, a mantras-urilor pe muzica ii pune in legatura cu aspectele divine invocate. Exista multe tipuri de kirtan dar in general este considerata o practica de baza in traditia Vaishnava (adoratorii lui Vishnu – aspectul de pastrator al Divinului), in Sikhism, Buddhism etc.

Pentru mintea europeana a canta numele si atributele divine este ceva mai putin intalnit si mai greu de inteles. In India insa, tara in care Divinitatea este aproape pe buzele tuturor, in care indianul de rand isi numeste copii, masina, riksa, cu nume divine, in care Pranava AUM (Energia Creatoare a intregului Univers) este desenata pe toate zidurile si portile, Kirtan este o modalitate fundamentala de a-ti aminti de Dumnezeu.

Cu toate acestea exista si outsideri (care s-au nascut in afara Indiei) care dovedind un mare rafinament, au inceput sa interpreteze Kirtan intr-un mod exceptional. Unul dintre ei este Krishna Das care a devenit celebru cu al sau “Mere Gurudev” – in traducere libera “Gurul meu”.

Iata ce spune el despre Kirtan:

“Chanting (Kirtan) este o parte a caii Yoga Devotiunii.

Atunci cand vedem frumusetea propriei noastre fiinte vedem frumusetea Unicei Fiinte ale carei parti suntem cu totii. Si atunci cand ne intoarcem catre cel Unic, iubirea este reactia naturala a inimii.

Dumnezeu si Guru sunt un ocean de iubire, adevar si existenta. Mai intai putem auzi zgomotele indepartate ale valurilor care sa sparg si suntem atrasi de acel sunet. Cu cat suntem mai aproape, putem mirosi aerul oceanului si gusta umiditatea dulce. Cand ajungem pe plaja si vedem oceanul pentru prima data, suntem incremeniti de vastitate si Frumusete. Alergam si ne scufundam si ne bucuram de libertatea care vine din acest extaz. In final ne unim cu acest ocean de iubire si cumva ne regasim inapoi pe tarm, reintorcandu-ne catre noi insine pentru a impartasi experienta cu altii.

Cei care s-au intors din aceasta calatorie ne-au dat aceste Nume ale lui Dumnezeu. Aceste Nume sunt sunetul valului acestui Ocean de Iubire. Ei au puterea de a ne ajuta sa ne regasim calea catre acel ocean. Noi nu trebuie sa cream ceva; nu trebuie sa fabricam vreo emotie sau sentiment. Nu putem face ca acest lucru sa se petreaca. El este deja acolo. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne Amintim. Fiecare are propria sa cale catre tarm, catre Ocean, dar cu totii ne invartim in acelasi loc. Exista doar o singura … Unicitate”.

Urmatorul fragment este din colectia audio “Pelerinul Inimii” a lui Krishna Das:

“Cuvintele acestor cantece sunt nume divine si ele vin dintr-un loc mult mai profund decat inimile si gandurile noastre, mai profund decat mintea. Si astfel, in timp ce le intonam ele ne intorc catre noi insine, in noi insine. Ne poarta in interior si pe masura ce ne cufundamin aceasta experienta, ea ne transforma. Aceste cantece nu au alt scop decat experienta pe care o avem cantandu-le. Ele vin din traditia Hindusa, dar nu se refera la a fi Hindus sau a crede automat in ceva anume. Nu trebuie decat sa canti si sa experimentezi. Nu trebuie sa te alaturi nici unei credinte, pur si simplu stai jos si canta”.

Satsang este acolo unde oamenii se aduna sa-si aminteasca, sa se intoarca la ei insisi si sa-si gaseasca propria cale catre cel Unic. Atunci cand ne intalnim ca sa cantam in felul acesta ne ajutam unul pe altul sa ne gasim propria cale. Toti trebuie sa mergem pe aceasta cale prin propriul efort pentru ca fiecare avem propria cale . Toate aceste cai isi urmeaza propriul curs, dar in realitate cu totii calatorim impreuna si pana ce ultimul dintre noi nu ajunge la capat, suntem toti pelerini. Deci haideti sa cantam!

[vimeo 49099383 w=500&h=360]

Prezint mai jos versurile kirtan-ului Mere Gurudev cantat de Krishna Das:

1. Mere Gurudev, charanon par sumana shraddha ke arpita hai
Tere hee dena hai jo hai. Wahi tujha ko samarapita hai

Gurul meu iti ofer florile credintei mele la picioarele tale

Tot ceea ce am, tu mi-ai dat, si toate ti le dedic tie.

2. Na priti hai pratiti hai, na hi puja ki shakti hai
Meraa yaha man, meraa yaha tan, meraa kan kan samarapita hai

Nu simt iubirea si nici nu te cunosc.

Nu am nici macar puterea sa te ador,

Dar aceasta minte a mea, acest corp al meu,

fiecare atom al meu iti sunt tie dedicati.

Tuma hee ho bhaava men mere, vicharon mein, pukaron mein.
Banaale yantra ab mujhko mere saravatra samarapita hai

Esti singurul din inima mea si din gandurile mele.

Esti singurul catre care strig.

Acum fa-ma instrumentul Tau… tot ceea ce am iti ofer Tie.

Mai multe despre Krishna Das gasiti la adresa: http://www.krishnadas.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s