Navaratri – Cele 9 nopti ale Mamei Divine

2012 DC = 312 Dwapara

Introducere

In fiecare an in timpul lunilor Ashwini sau Kartika (septembrie – octombrie), in India exista un festival care dureaza 10 zile in care Mama Divina – Durga este sarbatorita prin ceremonii, ritualuri, ajunare si festinuri. In 2012 festivalul are loc in perioada 16 -24 octombrie.

Hindusii cred intr-o singura Divinitate Omniprezenta (contrar convingerii occidentale precum ca ei ar fi politeisti) dar ei o adora in oricare dintre numeroasele Sale reprezentari care sunt raspandite peste tot in India.

Navaratri provine din combinarea a doua cuvinte: nav care inseamna noua si ratri care inseamna noapte. De aceea acesta sarbatoare este literal tradusa ca “cele noua nopti ale Mamei Divine”. In general ea incepe in prima zi (pratipada) a Lunii in crestere a lunii calendaristice Ashwin.

Festivalul Navaratri sau “festivalul celor noua zile” devine “festivalul celor zece zile” prin adaugarea ultimei zile, numita Dusshera sau Vijayadashami, care este momentul de maxim.

In timpul celor noua nopti ale lui Navaratri puterea cosmica suprema feminina sau Zeita Shakti este adorata in variatele Ei aspecte manifestate ca Durga, Lakshmi si Saraswati. Toate cele trei Zeite sunt incarnari ale Zeitei Shakti (Zeita Mama) si simbolizeaza puterea, prosperitatea, bogatia si cunoasterea Divina.

Cele cinci tipuri de Navaratri

Exista cinci tipuri de Navaratri care sunt celebrate fiecare in cele 5 momente ale anului considerate importante in India. Toate Navaratri sunt celebrate in timpul perioadei de crestere a Lunii (de la Luna noua la Luna plina) considerata in India ca fiind foarte benefica pentru spiritualitate.

1. Vasanta Navaratri sau Basanta Navrathri, care mai este cunoscuta si ca Vasant Navratas, Chaitra Navratra sau Raama Navratri – se sarbatoreste anual in luna Chaitra (martie-aprilie) din calendarul hindus.
2. Gupata Navaratri sau Gupta Navratri, Ashadha, Gayatri sau Shakambari Navratri se sarbatoreste anual in luna Ashadha (iunie-iulie).
3. Sharana Navaratri sau Sharad Navratri este cea mai importanta dintre cele 5 Navaratri. Este numita pur si simplu Maha Navaratri (Navaratri Cea Mare) si este celebrata in fiecare an in luna Ashwini (septembrie -octombrie).

4. Poushya Navaratri este celebrata anual in luna Pousha (decembrie-ianuarie) din calendarul hindus.

5. Magha Navaratri sau Magha Navratri se sarbatoreste in luna Magha (ianuarie-februarie).

Inceputul primaverii si toamnei sunt doua momente esentiale, de jonctiune pentru influentele solare si climatice. De aceea Sharada Navaratri si Vasanta Navaratri sunt foarte importante. Aceste doua perioade sunt considerate oportunitati sacre pentru adorarea Mamei Divine. Datele precise pentru determinarea lor se calculeaza in conformitate cu calendarul lunar. Ar trebui spus aici ca zilele lunare (tithi) sunt altceva decat zilele calendaristice si se calculeaza luandu-se in consideratie unghiul dintre Luna si Soare.

Zeita Durga

Navaratri este festivalul dedicat Zeitei Mama Durga. Numele Durga inseamna “inaccesibila” si Ea este personificarea aspectului activ al energiei divine (Shakti) a lui Shiva. De fapt, Ea reprezinta puterea teribila a tuturor zeilor si este protectorul neinduplecat al dreptatii si distrugator al raului.

Durga este in mod frecvent reprezentata incalecand un leu si purtand arme in numeroasele ei brate. Se spune ca Zeitatea feminina (Devi) a luptat cu demonul Mahishasur timp de noua zile, incepand cu prima zi lunara (pratipada) pana in a noua zi lunara (navami) si in final l-a ucis in cea de-a noua noapte. De atunci Ea a devenit cunoscuta ca “Mahishasur-mardini” adica “cea care l-a ucis pe Mahishasur”.

In Puranas (scrierile sacre hinduse) se afirma ca demonul Mahishasur devenise foarte puternic. El a inceput sa domine intreaga lume. Toti zeii s-au inspaimantat si au venit la Brahma, Vishnu si Mahesha (Shiva) ca sa elibereze lumea de sub dominatia demonului. Atunci ei au creat o Zeita cu opt maini (ashtabhuja) care stia sa foloseasca armele, pentru a lupta cu demonul. Zeita s-a luptat cu acesta timp de noua zile si l-a ucis, eliberand astfel lumea.

Cele 9 aspecte ale Zeitei Durga

Conform cu traditia hindusa, exista trei forme majore in care Zeita Durga se manifesta: Mahasaraswati, Mahalakshmi si Mahakali. Aceste trei manifestari reprezinta energiile active (Shakti) ale lui Brahma (cel care creeaza), Vishnu (cel care conserva, mentine) si respectiv, Rudra (Shiva – cel care distruge). In absenta energiilor lor active (Shakti), se spune ca cei trei Zei (ei insisi fiind aspecte fundamentale ale Divinitatii Omniprezente) nu ar putea “sa miste un deget”.

Cele trei manifestari ale lui Durga se divid fiecare la randul ei in alte trei forme rezultand de aici cele noua aspecte sau Nava-Durga (de la nav=noua). Fiecare manifestare Divina are un nume, caracteristici proprii si o dhyana-mantra (mantra folosita in meditatie).

Cele noua zile de Navaratri

Navratri este divizata in trei perioade fiecare avand trei zile, pentru a adora cele trei aspecte diferite ale Zeitei Supreme Durga:

Perioada 1: zilele 1-3 (Mahakali)

In prima zi este adorata Kumari, care simbolizeaza fecioara. A doua zi este dedicata lui Parvati, care este intruparea unei femei tinere. In cea de-a treia zi, Kali este adorata. Kali reprezinta femeia care a ajuns la maturitate. Mahakali (Kali Cea Mare) este cea care controleaza componenta spirituala impura Tama (aspectul inert, tenebros al manifestarii) din cele trei Gunas (Sattva, Rajas si Tama). Prin adorarea Ei, componenta Tama din propria fiinta se diminueaza facand loc caracteristicilor luminoase. In acest fel Mama Divina, sub numele de Kali, distruge toate impuritatile, viciile si defectele devotului sau.

Perioada 2: zilele 4-6 (Mahalakshmi)

In aceasta perioada este adorata Mahalakshmi, Cea care controleaza componenta spirituala pura Sattva. Astfel componenta Sattva (luminoasa) din cei care participa la Navaratri este mult amplificata. Mama Divina, sub aspectul lui Lakshmi, este slavita ca Cea care daruieste atat bogatie spirituala, cat si materiala, Ea fiind Sursa Inepuizabila a prosperitatii universale.

Desi aceasta perioada de trei zile este dedicata lui Lakshmi, in a cincea zi este invocata zeita Saraswati. Aceasta zi este mentionată ca Lalita Panchami. In aceasta zi, toate cartile si scrierile sfinte sunt adunate intr-un singur loc. Apoi, o Diya (lampita cu Ghee) este aprinsa in fata lor apeland-o pe Saraswati – Zeita Cunoasterii.

Perioada 3: zilele 7-9 (Mahasaraswati)

Ziua a saptea este dedicata lui Saraswati, Zeita Cunoasterii si Artelor. Rugaciuni si ofrande ii sunt oferite de devoti in cautarea cunoasterii spirituale. Cunoasterea lumii spirituale elibereaza de legaturile pamantesti si apropie omul de Dumnezeu. Mahasaraswati, cunoscuta si ca Zeita Intelepciunii, este cea care controleaza componenta Rajas (aspectul dinamic, activ al manifestarii). Adorarea Ei intensifică practica spirituala.

Devotii Mamei Divine cauta binecuvantarile Ei adorand-O in toate cele trei aspecte ale feminitatii divine, pe parcursul celor noua nopti sfinte – Navaratri.

A zecea zi – Dusshera

Festivalul se incheie cu Dusshera sau Vijayadasami. In aceasta zi se sarbatoreste victoria Zeitei Durga asupra demonul Mahishasura. Aceasta distrugere este un simbol al diminuarii tendintelor negative care se afla in mintea adoratorului. Navaratri reprezinta triumful binelui asupra raului.

Dusshera este considerata a fi foarte auspicioasa si de aceea multe scoli din India isi incep cursurile in acea zi. Tot atunci, elevii si studentii isi ofera omagiile profesorilor lor. Brahmanilor (preotii hindusi) le este oferita hrana din abundenta. Este o zi de culminare a festivitatilor in intreaga Indie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s