Yogananda despre Mama Cosmica

2012 DC = 312 Dwapara

fragment din Mama Cosmica – Un aspect al lui Dumnezeu

Oare ne putem gandi la Dumnezeu doar ca la un Spirit impersonal, vast, fara forma sau sex? Nu cumva Creatorul poate fi apelat de asemenea si sub o alta forma mai familiara mintii umane? Daca da, ar trebui sa spunem, ”Tata” sau ”Mama” ? Dumnezeu este amandoua (si Tata si Mama).

Exista o parte a Fiintei care este un spatiu ascuns dincolo de univers, unde nu exista nimic decat pura intelepciune. Acesta este aspectul de Tata al lui Dumnezeu. Si intreaga natura este aspectul de Mama, pentru ca in el gasim frumusete, blandete, sensibilitate si bunatate. Florile, pasarile, frumusetile copacilor si raurilor, toate vorbesc despre aspectul de Mama al lui Dumnezeu – instinctul creator, artistic al lui Dumnezeu. Zambim cand gandim despre Mama, cu stelele ei ca diamantele si Calea Ei Lactee, parfumurile Ei florale, rasetul Ei din apelor care curg, si toate frumusetile Ei pe care le vedem in creatie. Cand ne uitam la pamantul roditor, la toate lucrurile care cresc, la dragostea tuturor creaturilor pentru puii lor, simtim in noi cum creste blandetea; vedem si simtim instinctul matern al lui Dumnezeu. Si daca caile Naturii par crude si inexplicabile cateodata (in India, Mama in acest aspect este cunoscuta ca si Kali), nu cumva copilul percepe la fel metodele mamei de a-l proteja si disciplina ?

Atunci cand stai intr-o padure intunecata si linistita, sau stai invaluit de albastrul cerului pe varful unui munte, sau mergi pe nisipul alb prin oceanul sclipitor, nu poti decat sa simti o caldura in interiorul tau. Aceasta este reactia ta la aspectul de Mama al lui Dumnezeu. Dar daca inchizi ochii si vizualizezi spatiul vast vei fi fermecat de infinitate, si vei simti vibratiile purei intelepciuni – nimic altceva decat intelepciune. Acesta este aspectul de Tata al lui Dumnezeu, sfera nesfarsita unde nu exista creatie, nici stele nici planete, doar puterea fara forma a intelepciunii. Acesta este Tatal. De aceea, Dumnezeu este si tata si mama.

Atunci cand vorbim despre Dumnezeu ca are trei aspecte – Tatal, Fiul si Duhul Sfant – vedem Duhul Sfant ca aspectul de Mama, Dumnezeu ca aspectul de Tata si toata creatia ca Fiul. Asa cum o mama se reflecta in fiul ei, tot asa Natura este reflectata in creatie. Aspectele de Tata si Mama ale lui Dumnezeu dau nastere Fiului, simbolul sau expresia iubirii lor. Noi – fragmente ale Creatiei – suntem parti ale acestui simbol al iubirii.

Prezint mai jos un videoclip facut pe baza coloanei sonore in care Yogananda o canta pe Mama Divina:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s