Binecuvantarea data de un Guru

2012 DC = 312 Dwapara

Sri Adi Shankara a fost unul dintre cei mai renumiti Guru Divini pe care India i-a dat intregii umanitati. El a promovat curentul spiritual non-dualist Advaita Vedanta si a fondat ordinul monastic Dashanami care exista si-n zilele noastre.

Aceasta poveste (adevarata) arunca doar o sclipire (darshan) asupra modului in care binecuvantarile unui Sat-Guru (un Guru care-l cunoaste prin experienta directa pe Dumnezeu) pot schimba viata unui discipol.

Adi Shankara a avut un shishya (discipol), cu numele Giri, care era mereu cu el, servindu-l cu devotiune. Avea grija de Gurul sau (Adi Shankara), spalandu-i hainele, curatandu-i camera etc. Cu toate acestea, Giri nu era foarte inteligent. Avea o inteligenta medie printre discipolii lui Adi Shankara. Ar trebui sa spunem ca pe linia spirituala a Marelui Shankara intelectul era un element extrem de important folosit pentru a discerne ceea ce este real de iluzia cosmica (Maya). Pe scurt, lui Giri ii lua foarte mult timp ca sa inteleaga conceptele filozofice rafinate pe care Gurul sau le expunea tuturor discipolilor.

Odata Adi Shankara era pe cale sa-si inceapa discursul cu toti shishyas ai sai, si toti, cu exceptia lui Giri, erau prezenti. Shankara a decis sa-l astepte si pe Giri care era plecat la rau ca sa spele hainele Gurului sau. Toti ceilalti shishyas au glumit pe seama lui si i-au spus lui Adi Shankara, ca oricum Giri este prea lent la minte si nu intelege prea mult asa ca nu ar trebui sa-l astepte si ar fi bine sa inceapa. Gurul a vazut ego-ul si mandria condenscendenta care eminamente „tasnea” din spusele lor, dispretuind intelectul slab al lui Giri. Si a hotarat, prin puterile sale divine, sa-i binecuvanteze instantaneu intelectul lui Giri in timp ce acesta ii spala hainele la rau.

Curand Giri s-a intors de la rau si a venit fugind, energic asa cum el nu fusese niciodata pana atunci. S-a aruncat la picioarele lui Shankara, a facut namaskaram (salut plin de respect), s-a uitat in ochii Gurului sau si a inceput sa cante. Spre surprinderea tuturor el a intonat fluent slokas (strofe din scrierile sfinte) in limba sanscrita si altele, de care ceilalti shishyas nu auzisera si pe care Guru lor nu le predase vreodata. Ceea ce intona era ceva nou, ce el compusese spontan atunci si acolo pentru Gurul sau. A cantat in total 8 slokas de preamarire a Gurului sau, in Totaka chandas (metru Totaka – are exact 12 silabe pe vers) ceea ce era uimitor pana si pentru mintile cele mai luminate. Ceilalti shishyas nu puteau sa-si revina.

Mai tarziu Giri a primit de la Gurul sau numele initiatic Totakacharya iar cele 8 slokas de lauda a Gurului compuse de el au fost cunoscute sub numele de Totakashtakam (cele 8 strofe ale lui Totaka). Apoi, tot prin Gratia Gurului sau, el a compus in acelasi metru (Totaka Chandas) ceea ce s-a numit Sruti Sara Samuddharana care era formata din nu mai putin de 179 slokas (strofe), si a devenit Peetadhipati (conducatorul) manastirii Jyotir din Badri.

Iata cat de puternice sunt binecuvantarile unui Guru!

In India, exista o fraza traditionala care spune: Mata (mama), Pita (tatal), Guru, Deva (Dumnezeu). Mama (pamanteasca) este primul Guru (manifestare a lui Dumnezeu). Ea conduce fiecare fiinta umana catre Pita (tatal pamantesc). Pita isi va ghida copilul catre un Guru autentic. Un Sat-Guru este ultimul din lantul invatatorilor care va indruma sufletul incarnat catre Cel Omniprezent!

Jaya Jaya Shankara! Hara Hara Shankara!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s