Cu Mahatma Gandhi la Wardha

2013 DC = 313 Dwapara

mahatma-gandhiDin ciclul videoclipurilor rare cu Yogananda prezint mai jos unul filmat in timpul vizitei facute lui Mahatma Gandhi in anul 1935.

Iata chiar impresiile lui Yogananda consemnate in Autobiografia unui yoghin (Cap.44, ed. 1946):

“Bine ati venit la Wardha!” cu aceste cuvinte cordiale si daruirea unor esarfe khaddar (din bumbac tesut in casa) a salutat Mahadev Desai, secretarul lui Mahatma Gandhi, pe dra. Bletch, dl. Wright si pe mine. Micul nostru grup tocmai coborase in statia Wardha intr-o dimineata devreme a lunii august, bucuros sa paraseasca praful si caldura trenului. Expediind bagajele noastre cu un car tras de bivoli, am intrat intr-o masina decapotabila cu domnul Desai si insotitorii sai, Deshmukh Babasaheb si dl. Pingale. O scurta calatorie cu masina de-a lungul drumurilor de tara pline de noroi ne-a adus la Maganvadi, ashramul sfantului politic al Indiei.

Dl Desai ne-a condus imediat in camera de scris, unde cu picioarele incrucisate, statea Mahatma Gandhi. Avea stiloul intr-o mana si o bucatica de hartie in cealalta, iar pe fata lui un zambet larg, cuceritor, cordial!

“Bine ai venit!” a scris el in hindi; era o zi de luni, ziua lui saptamanala de tacere. Desi aceasta a fost prima noastra intalnire, ne-am privit unul pe celalalt radiind de afectiune. In 1925 Mahatma Gandhi a onorat scoala de la Ranchi printr-o vizita si si-a inscris marturia binevoitoare in cartea de oaspeti.

Micul sfant cantarind numai 100 livre (aprox. 45 Kg-n.t.) radia de sanatate fizica, mentala si spirituala. Ochii lui caprui, catifelati, straluceau de inteligenta, sinceritate si discriminare; acest om de stat are o inteligenta ascutita si a iesit invingator in o mie de batalii juridice, sociale si politice. Nici un alt lider din lume nu a atins locasul ascuns din inima poporului sau precum a facut-o Gandhi in sufletele milioanele de oameni fara carte din India. Dovada lor spontana este faimosul sau titlu – Mahatma, “suflet mare”. Doar pentru ei, Gandhi isi limiteaza tinuta la atat de mult caricaturizata, simpla panza din jurul soldurilor, simbol al unitatii sale cu masele oprimate care nu-si pot permite mai mult.

Am savurat un pranz linistit cu sfantul politic al Indiei, la ermitajul sau in Wardha, in august, 1935.

“Locuitorii ashramului sunt in intregime la dispozitia dumneavoastra; va rog sa-i chemati pentru orice serviciu.” Cu politetea caracteristica, Mahatma mi-a dat aceasta nota scrisa in graba in timp ce domnul Desai conducea grupul nostru din birou spre casa de oaspeti.

[vimeo 61454453 w=500&h=360]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s