Deepavali sau Festivalul Luminilor

2012 DC = 312 Dwapara

Dipavali (Deevali) sau in forma sa prescurtata Divali (Diwali, Deewali), este o sarbatoare celebra in India numita si Festivalul Luminilor. In mod traditional ea dura 3 zile dar a devenit un festival de 5 zile prin adaugarea a inca doua zile. Se sarbatoreste nu doar in India ci si in Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Malaiezia, Singapore si chiar in Fiji.

Ca toate sarbatorile din India, Diwali nu are o data fixa calendaristica ci se determina pe baza unor calcule astrologice. In 2012 ea are loc in perioada 11-15 noiembrie.

Prezint mai jos un articol scris de Swami Sivanandaji despre aceasta sarbatoare.

Deepavali sau Diwali inseamna “un sir de lumini”. Ea are loc in ultimele doua zile ale chenzinei intunecate a lunii Kartik (octombrie-noiembrie in calendarul hindus). Pentru unii este un festival care dureaza trei zile. Incepe cu Dhan-Teras in a 13-a zi a chenzinei intunecate a lunii Kartik, urmata a doua zi de Chaudas Narak (a 14-a zi) si de Deepavali in a treia zi (a 15-a zi lunara1 ).

Exista mai multe origini presupuse atribuite acestui festival. Unii sustin ca el sarbatoreste casatoria lui Lakshmi cu Vishnu. In Bengal festivalul este dedicat adorarii lui Kali. De asemenea, in aceasta zi se comemoreaza revenirea triumfatoare a lui Rama2 in Ayodhya3 dupa ce l-a invins pe demonul Ravana. Se mai spune ca in aceasta zi, Sri Krishna a ucis demonul Narakasura.

In Sudul Indiei oamenii fac o purificare ritualica4 cu ulei si se imbraca cu haine noi. Ei isi impart dulciuri. Aprind focuri de artificii care sunt considerate reprezentari ale lui Narakasura care a fost ucis in aceasta zi. Ei se saluta unul pe altul cu intrebarea: “Ti-ai facut baia in Gange?”, care de fapt se refera la abhyanga din acea dimineata, considerand ca astfel se purifica ca si cum s-ar imbaia in Gangele sfant.

Toata lumea uita si iarta greselile facute de altii. Exista un aer de libertate, festivitate si prietenie peste tot. Acest festival aduce unitate. El insufla compasiune in inimile oamenilor. Toata lumea cumpara haine noi pentru familie. Angajatorii, de asemenea, cumpara haine noi pentru lucratorii lor.

A te trezi dimineata la momentul Brahmamuhurta (la 4 a.m.) este o mare binecuvantare din punctul de vedere al sanatatii, disciplinei etice, eficientei in munca si evolutiei spirituale. De Deepavali toata lumea se trezeste dimineata devreme. Inteleptii care au introdus acest obicei trebuie sa fi nutrit speranta ca urmasii lor vor realiza beneficiile sale si-l vor adopta ca un obicei regulat in viata lor.

Intr-o stare de spirit de mare fericire oamenii de la sate se plimba liberi, amestecandu-se unul cu altul, fara nici o rezerva, orice dusmanie fiind uitata. Oamenii se imbratiseaza unii cu altii cu dragoste. Deepavali este o mare forta unificatoare. Cei cu simtul auzului spiritual (interior) trezit vor auzi clar vocea inteleptilor: “O, copii ai lui Dumnezeu! Uniti-va si iubiti-va unul pe altul “. Vibratiile produse de salutarile de dragoste care umplu atmosfera sunt suficient de puternice pentru a aduce o schimbare in inima fiecarui barbat si femei din lume. Dar vai! Acea inima s-a durificat considerabil, si numai o celebrare continua a lui Deepavali in casele noastre poate reaprinde in noi nevoia imperativa de a ne intoarce de pe calea distrugatoare a urii.

In aceasta zi comerciantii hindusi din Nordul Indiei isi incep registre contabile noi si se roaga pentru succes si prosperitate in anul care vine. Casele sunt curatate si impodobite ziua si iluminate pe timpul noptii cu lampi de argila umplute cu ulei. Cele mai frumoase si fine lumini decorative sunt cele din Bombay si Amritsar.

Faimosul Templu de Aur de la Amritsar este luminat seara cu mii de lampi plasate peste tot pe treptele rezervorului urias de apa. Vaishnavitii sarbatoresc Puja Govardhan si hranesc mase mari de oameni sarmani.

O, Ram! Lumina a luminilor, lumina interioara proprie a Sinelui straluceste mereu in mod constant in iatacul inimii tale. Stati linistiti. Inchideti ochii. Retrageti-va simturile. Fixati-va mintea asupra acestei lumini supreme si bucurati-va de adevarata Deepavali, atingand iluminarea sufletului.

Cel care vede tot, dar pe care nimeni nu-L vede, care lumineaza intelectul, Soarele, Luna si stelele si intregul Univers, dar pe care acestea nu pot sa-l lumineze, El este cu adevarat Brahman, El este Sinele interior. Sarbatoriti Deepavali cea adevarata, traind in Brahman, si bucurati-va de fericirea vesnica a sufletului.

Soarele nu straluceste acolo, nici Luna si nici stelele, si nici fulgerele nu lumineaza si cu atat mai putin focul. Toate luminile din lume nu pot fi comparate chiar si cu o singura raza a luminii interioare a Sinelui. Uniti-va cu aceasta lumina a luminilor si bucurati-va de Deepavali suprem.

Numeroase festivaluri Deepavali au venit si au plecat. Cu toate acestea, inimile marii majoritati sunt la fel de intunecate precum noaptea de Luna noua. Casa este luminata cu lampi, dar inima este plina de intunericul ignorantei. Omule! Trezeste-te din somnul ignorantei. Realizeaza lumina constanta si eterna a sufletului care nu rasare si nici nu apune, prin meditatie profunda si introspectie.

Fie ca voi toti sa atingeti iluminarea interioara deplina! Fie ca suprema lumina a luminilor sa va lumineze puterea de intelegere! Fie ca voi toti sa atingeti inepuizabila bogatie spirituala a Sinelui! Fie ca voi toti sa prosperati glorios atat pe plan material cat si spiritual!

Articol preluat si tradus de pe http://www.sivanandaonline.org

citeste si Bhajan – Om jaya Jagdiśa hare

1 reamintim ca este vorba despre zile lunare – tithi, calculate in functie de unghiul dintre Soare si Luna (n.t)

2 este vorba despre unul dintre cei 10 Avatari (incarnari divine) ai lui Vishnu (n.t.)

3 capitala regatului lui Rama (n.t.)

4se face referire la abhyanga care este un procedeu de purificare prin masarea intregului corp cu uleiuri speciale si apoi curatarea pielii cu pulbere de plante si apa calda (n.t.)

Leave a comment