Primul Craciun adevarat

Yogananda & Dr. Lewis

Dr. Minott W. Lewis, un stomatolog din Boston, l-a intalnit pe Paramhansaji la scurt timp dupa sosirea Gurului in America, in 1920, si a devenit discipolul sau pentru tot restul vietii. In decursul numerosilor ani in care a fost vice presedinte si lector indragit al SRF, a impartasit adesea povestiri inaltatoare despre Paramhansaji. Printre cele mai inspiratoare a fost relatarea lui legata de prima intalnire cu Paramhansaji. Textul de mai jos include detalii compilate din cateva discursuri sustinute de Doctor Lewis de-a lungul anilor.

Pe la finele anilor ’20, nu mult dupa ce Paramhansa Yogananda sosise in America, tanarul Swami a fost invitat sa vorbeasca la Unitarian Church din zona Bostonului, unde prietena de-o viata a lui Dr. Lewis, domnisoara Alice Hasey, era un membru al congregatiei. Domnisoara Hasey (careia ulterior Paramhansaji i-a dat numele de Sora Yogmata) stia despre interesul Doctorului Lewis fata de spiritualitate si i-a sugerat cu hotarare in glas: “Ar trebui sa-l intalnesti de Swami Yogananda.”

S-a stabilit o intalnire in Ajunul Craciunului la Unity House, unde Maestrul avea o camera. Cand Doctorul a plecat de acasa pentru a onora intalnirea, s-a gandit ca va fi plecat doar pentru scurt timp. I-a spus sotiei sale, Mildred, ca se va intoarce curand pentru a impodobi bradul de Craciun.

In timp ce mergea spre Unity House, Doctorul si-a amintit sfaturile parintesti de a nu se lasa pacalit sau inselat de sarlatani pozand in invatatori religiosi; avea o inclinatie nativa spre scepticism.

Paramhansaji l-a primit cu caldura pe Dr. Lewis. Tanarul stomatolog avea multe intrebari spirituale in minte, iar Paramhansaji i-a dat raspunsuri care l-au multumit. Despre ocazia aceasta, multi ani mai tarziu, Doctorul spunea: “Eram din Missouri si nu credeam decat daca vedeam. Si ca lucrurile sa fie si mai rele, era din New England, asa ca trebuia sa aflu!”

La acel Ajun de Craciun din 1920 el i-a spus lui Paramhansaji:

– Biblia ne spune ca: “Lumina corpului este ochiul – de aceea, daca ochiul tau va fi unul singur, tot corpul ti se va umple de lumina.” Imi puteti explica aceasta?

– Cred ca da, i-a raspuns Guru.

Doctorul inca mai avea indoieli. El a spus:

– Am intrebat multi oameni, insa nimeni nu parea ca stie semnificatia.

Paramhansaji a raspuns:

– Oare poate orbul conduce pe orbi? Cu totii ar cadea in acelasi sant al greselii.

– Imi puteti arata aceste lucruri?

– Cred ca da, a repetat Maestrul.

– Atunci, pentru numele lui Dumnezeu, va rog, aratati-mi!

Punand o piele de tigru pe podea, Guru l-a rugat pe Doctor sa se aseze cu picioarele incrucisate, iar el s-a asezat in fata lui. Privind direct in ochii Doctorului, Paramhansaji a intrebat:

– Ma vei iubi mereu asa cum te iubesc eu pe tine?

Doctorul a raspuns ca da. Atunci Guru a spus:

– Pacatele tale sunt iertate si preiau fraiele vietii tale.

Odata cu aceste cuvinte, a spus Doctorul ulterior, am simtit cum o greutate mare mi se ridica de pe umeri. Asa e. Am simtit o mare usurare – ca si cum fusesem eliberat de munti de karma si iluzie. O mare greutate a fost indepartata si asa a ramas de atunci. Au existat multe incercari – foarte multe – insa acea greutate nu s-a mai intors niciodata.

Continuand povestirea Dr. Lewis a spus:

Atunci Maestrul si-a lipit fruntea de a mea. Mi-a spus sa ridic ochii si sa privesc punctul dintre sprancene, ceea ce am si facut. Si acolo am vazut marea lumina a ochiului spiritual. Maestrul nu imi sugerase ca ar trebui sa vad ceva. Nu m-a influentat in nici un fel prin sugestie. Ceea ce am vazut a venit in mod natural.

kutashtha chaitanya

Eram perfect constient, complet treaz, complet atent si am vazut ochiul spiritual datorita faptului ca Maestrul a linistit valurile mintii mele si a permis intuitiei sufletului meu sa imi arate asta. Tot privind mai adanc in marea lumina aurie, s-a conturat un intreg ochi spiritual, cu un centru de un albastru inchis reprezentand sau manifestand Constiinta Cristica din mine, apoi mica steluta mica argintie din centru, esenta Constiintei Cosmice.

Bineinteles ca am fost coplesit ca am gasit pe cineva care putea sa-mi arate realitatea interioara prezenta in fiecare din noi. Mi-am dat seama ca nu era o persoana obisnuita ci una cu totul diferita de cei care pretind ca stiu despre asemenea lucruri spirituale.

Am vorbit cateva minute, apoi inca o data si-a lipit fruntea de a mea; si atunci am vazut lumina colosala a lotusului cu o mie de raze (centrul spiritual suprem, localizat in crestetul capului) – lucrul cel mai minunat care poate fi vazut, cu numeroasele sale raze din frunze argintii. La baza lotusului cu o mie de petale am vazut, conturandu-se intr-o lumina mai densa, peretii arterelor mari de la baza creierului. Si iata cum, pe masura ce priveam, mici scantei de lumina circulau in artere, lovind peretii in timp ce treceau prin fata viziunii mele. Acestia erau corpusculii de sange, fiecare cu mica sa scanteie de lumina astrala, manifestandu-se in timp ce isi indeplineau menirea in jocul de lumina al lui Dumnezeu.

padma

Vazand aceste lucruri minunate, am fost extrem de recunoscator pentru ca am intalnit un om cu o asemenea realizare. Si imi amintesc ca Maestrul a spus: “Daca imi vei permite sa te disciplinez si vei urma consecvent calea pe care o intind in fata ta, aceste lucruri vor fi cu tine mereu.” M-am straduit sa fac asta si pot depune marturie ca vorbele Maestrului s-au adeverit.

Paramhansaji a mai spus: “Vreau sa promiti ca nu ma vei evita niciodata.” Doctorul a promis.

Despre acest pact dintre Guru si Discipol, Doctorul a spus mai tarziu:

De multe ori mi-a fost foarte dificil pentru ca disciplina ceruta de un Guru nu e usoara; insa este intotdeauna pentru binele tau in sensul cel mai bun posibil, ghidandu-te catre taramul Luminii.

Dupa ce i-a aratat lui Dr. Lewis cum sa vada lumina din ochiul spiritual si i-a dat si alte sfaturi spirituale, Paramhansaji l-a intrebat daca credea ca si alti americani ar fi interesati de aceste invataturi.

– Da, asa cred, a raspuns Doctorul.

– Atunci, a spus Guru, dupa ce practici ce te-am invatat, daca aceste tehnici de meditatie te atrag si simti beneficiul lor, ii vei ajuta pe altii sa afle despre ele?

– Cu siguranta asa voi face, a spus Doctorul.

Era ora doua in dimineata de Craciun a anului 1920 cand Doctorul s-a intors acasa de la intalnirea cu Paramhansaji. Doamna Lewis fusese desigur alarmata de absenta lui indelungata; inca cand i-a vazut chipul, si-a dat seama ca intalnirea sotului ei cu Paramhansaji fusese o experienta transformatoare.

Adesea dupa aceea, cand povestea despre acea trezire divina, Doctorul spunea:

– A fost primul meu Craciun adevarat!

Descriind impresia pe care a avut-o la prima lui intalnire cu Gurul sau, el a scris ulterior: “Pe cand stateam impreuna pe pielea de tigru bucurandu-ne de prezenta lui Dumnezeu, i-am privit fata si nu am zarit nici un fel de urma a constiintei unei abilitati superioare. Probabil ca a exprimat-o totusi; deoarece pentru a fi in stare sa il ajuti pe altul sa simta Constiinta Divina cu un asemenea calm si intelegere, nu o deloc o realizare neinsemnata. Insa in schimb, era prezenta o expresie de modestie, iubire si satisfactie suprema ca inca un copil de-al lui Dumnezeu era capabil si el sa se bucure de prezenta si beatitudinea lui Dumnezeu, Tatal nostru al tuturor. O astfel de modestie a fost si mereu va fi o profunda inspiratie pentru mine. In mintea mea, este o trasatura care dovedeste adevarata maretie.

Vorbind despre aceasta intamplare multi ani mai tarziu, la consacrarea Ashramului Central al Self-Realization din Encinitas, Doctorul a spus:

– De aceeam prieteni, am fost interesat de SRF, si de aceea am incercat sa ajut; pentru ca stiam ca ceva bun, ceva foarte bun, urma sa vina prin Paramhansa Yogananda. America mi-a daruit mult si sunt recunoscator; insa exista un lucru pe care America nu mi l-a dat si anume realizarea si intelegerea spirituala pe care le-am primit din India; acestea mi-au venit prin Paramhansa Yogananda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s