Reflectii asupra Maestrului Paramhansa Yogananda

De Rajarsi Janakananda

Yogananda&Rajarsi Janakananda

Urmatoarea relatare este dintr-un discurs tinut pe 3 ianuarie 1937 la SRF, Los Angeles, cu ocazia unui banchet care sarbatoarea intoarcerea lui Paramhansaji din turneul sau de 18 luni in India si Europa. Rajarsi Janakananda (1892 – 1955) a fost primul succesor spiritual al lui Paramhansa Yogananda la conducerea SRF/YSS.

O experienta a Luminii Vindecatoare

Acum cinci ani am avut marele privilegiu de a-l intalni pentru prima oara pe Paramhansa Yogananda. Fusesem mereu interesat de adevar si religie desi nu imbratisasem niciodata vreun cult. Viata mea erau afacerile; insa sufletul meu era bolnav, corpul mi se subrezea, iar mintea imi era tulbure. Eram atat de agitat ca nu puteam sa stau linistit.

Dupa ce l-am intalnit pe Paramhansaji si am stat in compania lui o vreme, mi-am dat seama ca devenisem foarte linistit; eram nemiscat; parea ca nici nu mai respir; m-am mirat si l-am privit pe Paramhansaji. A aparut o lumina mare alba care parea ca umple intreaga camera. Am fost cuprins de acea lumina incredibila. De atunci n-am mai stiut ce-nseamna agitatia.

Mi-am dat seama ca am descoperit ceva real, ceva de o mare valoare pentru mine. Trebuise sa ma asigur si mai complet. Nu am realizat ca gasisem intrarea intr-o lume spirituala necunoscuta mie anterior pana cand am avut aceasta experienta a luminii vindecatoare.

Partea frumoasa a acestor invataturi este ca nu trebuie sa depindem de credinte oarbe. Noi experimentam. Stim ca stim, din cauza faptului ca experimentam. Omul obisnuit nu este constient decat de gandurile lui si de lumea materiala pe care o poate mirosi, gusta, atinge, vedea si auzi. Dar el nu este constient de sufletul adanc prezent in el, care face posibil ca el sa gandeasca si sa inteleaga lumea exterioara prin intermediul simturilor lui. El nu stie nimic despre Ceea-Ce-Este in spatele cortinei, adica imediat in spatele gandurilor si simturilor. Omul ar trebui sa invete sa constientizeze prezenta acestei Vieti, a Vietii reale; si sa atinga uniunea dintre constiinta lui si cea a Vietii.

Prosperitatea fara intelepciune nu poate da bucurie

Inainte sa-l intalnesc pe Paramhansaji nu-mi trecuse prin minte ca omul ar putea fi constient intr-o masura mai completa decat eram eu la acea vreme. Cu toate acestea, dupa ce m-am bucurat de lucrurile pe care le poate oferi lumea materiala, am ajuns intr-un punct de suferinta; pentru ca, asa cum am spus acum cateva momente, sufletul imi era bolnav si corpul nu-mi era nici el sanatos. Nimic nu parea sa ma mai multumeasca. Daca ati avut ocazia sa-i observati pe cei bogati, pe cei cu posesiuni imense, ati vazut ca majoritatea lor sunt nemultumiti si nefericiti. Prosperitatea fara intelepciune nu poate aduce bucurie. Cu totii cautam bucuria in viata; cautam fericirea in tot ce facem.

Calea Relizarii Sinelui – o combinatie intre Yoga si devotiune

stiinta sufletuluiPe calea Realizarii Sinelui omul se intoarce la viata. Traieste cu adevarat. El simte Viata divina din el. Experimenteaza pe propria piele uniunea sufletului individual cu Spiritul universal. Calea Realizarii Sinelui predata de Paramhansaji este stiintifica. Este o combinatie intre Yoga – stiinta practicata in propria fiinta – si devotiunea fata de Dumnezeu. Impreuna, Yoga si devotiunea vor conduce omul sa-si realizeze propria divinitate.

Religia nu poate avea decat un scop: recunoasterea propriei vieti ca Viata omniprezenta. Dobandirea acestei constientizari este Raiul. Sustin ferm aceasta opinie bazandu-ma pe propria mea experienta: fara a face un efort incununat de succes pentru a dobandi Realizarea Sinelui, omul nu se poate mantui sau dobandi libertatea ultima a Spiritului.

Necesitatea combinarii comorilor occidentale cu cele orientale

America este bogata in realizari materiale. India este bogata in intelepciunea Spiritului. O combinare a celor doua va conduce la o civilizatie ideala in aceasta lume.

Cel care traieste numai in lumea materiala, cufundat in constiinta materialitatii, este atasat de posesiuni. Atasamentul conduce la sclavie. Devenim sclavi ai obiceiurilor si posesiunilor. Nu posesiunile sunt cele care ne fac sclavi, ci ignoranta si atasamentul.

Cel care are atasamente materiale nu este niciodata liber. El si-a pus credinta in lucruri pe care este sortit sa le piarda. O singura posesiune este vesnica: Spiritul. Daca extragi Spiritul din orice lucru, acel lucru nu mai exercita nici un fel de atractie. Intr-adevar, Viata este Spirit.

Cand corpul fizic dispare, nu ramanem decat cu doua lucruri: viata si constiinta. Putem sa scapam de orice, numai de viata si de constiinta nu. Acestea sunt vesnic cu noi. Invataturile de Realizare a Sinelui ne arata cum sa ne dezvoltam o constiinta corecta – o percepere si experienta interioara a Spiritului.

Paramhansaji nu le cere studentilor sa accepte nimic cu o credinta oarba. El le spune: “Practicati Kriya Yoga si descoperiti singuri splendorile sufletului din voi.”

Paramhansaji: Intruchiparea iubirii

Yogananda premaUn maestru este asemenea unui inger al lui Dumnezeu. In Paramhansaji avem un maestru care este insasi incarnarea iubirii si altruismului. El este detinatorul bucuriei infinite. El provine dintr-o linie de maestri iluminati. Pentru mintea unui occidental, aceasta afirmatie poate suna putin straniu, insa este adevarata.

Maestrii sunt in legatura unii cu altii. Ei sunt in contact cu Spiritul si prin intermediul puterilor lor, acel Spirit este transmis altor oameni. Ce binecuvantare este pentru noi faptul ca India (o tara la care multi se gandesc ca la un taram al fachirilor) a trimis in tara noastra un maestru care sa ne ajute sa atingem constiinta Divina.

Cei aflati in comuniune cu Spiritul cunosc o frumusete, o dulceata care nu poate fi experimentata in nici un alt fel. Cat de minunat este sa te bucuri de compania unui sfant! Dintre toate lucrurile care au venit in viata mea, mai mult decat orice, pretuiesc binecuvantarile pe care Paramhansaji mi le-a acordat.

Hindusii antici au dezvoltat o stiinta a sufletului

Trebuie sa admit faptul ca am fost plin de prejudecati la inceput. Odinioara eram unul din cei care credeau ca hindusii nu sunt decat niste fachiri. Acum ador India ca pamantul al carui sfinti au dezvoltat cea mai inalta stiinta dintre toate – Yoga, tehnicile pentru explorarea sufletului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s