Ce este Homa

Homa sau havan este un ritual (ceremonie) care se face in templu sau acasa si care implica aducerea unor ofrande Focului sacru simultan cu rostirea unor mantras. Atat cuvantul Homa cat si Havan provin din radacina sanskrita hu care inseamna literal “a oferi”, “ a darui” sau “a manca”. In general termenul Havan este specific Indiei de Nord iar Homa se foloseste mai mult in Sudul Indiei. Alte denumiri sinonime sunt Yagya, Yajna sau Yajnya.

Folosirea Focului sacru este des mentionata in scrierile antice indiene care merg pana la epoca in care au fost scrise Vedele. Ritualurile in care Focul este folosit ca mediu de transport al ofrandelor catre zei sunt descrise in Brahmanas, una din cele patru parti componente ale oricarei Vede. De fapt Agni (Focul sacru) este privit in Rig Veda ca si conducator al zeilor: “Slava lui Agni, Preotul cel ales, Zeul, slujitorul sacrificiului…”.

Termenul folosit in limba sanskrita pentru foc este paavaka care inseamna literal “cel care purifica”. Putem spune deci, ca Homa este un ritual prin care prezenta Focului este invocata cu scopul de a purifica constiinta celui care face ofrandele.

Focul este principalul agent de transformare. El este implicat de exemplu in banalul act de preparare a hranei (care la origine este un proces alchimic). La o privire mai atenta, putem spune ca alimentele din care preparam hrana (analogic pot fi considerate materia prima din alchimie), care sunt ceva exterior noua, sunt transformate, alchimizate prin intermediul focului intr-un produs final (hrana) care sa fie adecvat, potrivit cu structura interna a fiecarui om. Tot Focul (de data aceasta cel intern) este cel care prin purificare si decantare in mai multe etape este implicat in procesul intern de metabolizare a hranei.

De fapt in Ayurveda (Stiinta Vietii in India Antica) se spune ca daca Agni este echilibrat persoana respectiva isi poate mentine starea de sanatate nealterata. Exista bineinteles o stransa legatura intre Focul exterior din Homa si Focul interior (numit bhootaagni) din persoana care face ritualul. Acest bhootaagni este implicat atat in focul digestiv care metabolizeaza hrana cat si in procesele cognitive si intelectuale care ne ajuta sa asimilam cunoasterea exterioara si sa o ne-o facem proprie noua.

Pentru a intelege si mai bine, putem face o analogie in care sa atribuim Homam-ului rolul unui asa-zis “serviciu postal”. In acest caz, recipientul (se numeste Kundam) in care se face Focul sacru este “cutia postala” iar ofrandele puse in el sunt “mesajul” sau “scrisoarea transmisa”. Focul insusi este “postasul” iar mantrele rostite reprezinta analogic “adresa destinatarului”.

Acum oricine poate pune o intrebare fireasca: “Bine, am inteles ce este Focul sacru dar cine sunt zeii care primesc ofranda si de ce ar trebui sa le dau ceva prin intermediul lui?”

In ultima vreme (ca o dovada a rafinarii mintii in Epoca lui Dwapara Yuga) se vehiculeaza conceptul de Univers Holografic in care “Totul se reflecta in parte si partea in Tot”. Aceasta “descoperire” este formulata de fizica cuantica si nu apartine vreunui curent spiritual. Este ca si cum Inteligenta Cosmica a adus lumina exact la cei care o contestau cel mai mult : oamenii de stiinta, care credeau doar ceea ce putea fi demonstrat. Revenind la conceptul de Univers Holografic, am putea sa ne gandim ca Tot ceea ce exista in Univers se reflecta si in noi. Interesant este ca, de exemplu in India, organele de perceptie si de actiune sunt numite Indriyas. Termenul Indriyas are aceeasi radacina in limba sanskrita ca si Indra care este traditional cunoscut in India ca fiind Guvernatorul Zeilor.

Rishii Indiei Antice au mentionat ca fiecare om poarta in el tot universul. Tot ei au mai spus ca diversele “Lokas” sau “Taramuri ale zeilor” sunt reflectate in fiecare persoana. De exemplu atunci cand cineva atinge un anumit nivel de constiinta (in urma unei practici spirituale), el percepe (la fel de real ca atunci cand vizionam un film sau citim o carte) fiinte si entitati din acel plan. Am putea sa ne gandim ca Zeii de care vorbesc Vedele Indiei exista cu adevarat si ei sunt chiar ceva palpabil in structura fiecarui om. Nu-i putem vedea sau percepe tocmai datorita nivelului de constiinta grosier, limitat de planul fizic. Dumnezeu este unul singur, dar Zeii sunt manifestari ale Sale care guverneaza cu puterea data de El, Sfere de constiinta exterioare si interioare.

Ne-am putea gandi ca a face o ofranda prin intermediul Focului intr-un Homa unui Zeu este ca si cum am trimite (acelui aspect din Univers si simultan din noi) un tip de energie purificatoare, hranitoare care ne ajuta sa ne controlam mintea, tendintele inferioare si sa ne ridicam deasupra constiintei corpului fizic. La urma urmelor avem fiecare propriul regat pe care trebuie sa-l guvernam cat mai drept. In India cei care au renuntat la lume (saddhus) sunt apelati cu titlul de Maharaj (Mare Rege) pentru ca sunt capabili sa-si guverneze propriul univers-regat.

Procedeul in Homa

Homa se face in mod traditional in India intr-un vas special din cupru sau din caramizi asezate intr-o anumita forma de dimensiuni si proportii speciale. Atunci cand Homam-ul este facut in interiorul casei este de preferat un vas din cupru sub forma de trunchi de piramida numit Homa Kundam. Atunci cand Homam-ul se poate face in exteriorul casei (gradina, veranda, etc) se poate sapa o groapa cu sectiune patrata si cu dimensiuni precise si construi Kundam-ul din caramizi puse de jur imprejurul ei.

In cazul in care Homa se face in casa (si nu se doreste mult fum) se pot folosi bucati de nuca de cocos uscata (se numeste copra in India si este vorba despre miezul nucii intregi nu razuit!) ca si combustibil. Daca se face un Homa mare in exteriorul casei, se pot folosi discuri de balega uscata de vaca sau chiar lemne (vor face mai mult fum). Din cele trei tipuri de combustibil, discurile de balega uscata de vaca sunt de preferat (au cele mai multe calitati) dar in cazul unui Homa prelungit, s-ar putea sa fie un pic cam mult fum.

Ofrandele puse in Foc sunt ghee (unt clarifiat), boabe de orez, fructe uscate, camfor, diferite ierburi, etc. Ele se pun in Focul sacru simultan cu rostirea unor mantras la momente bine precizate de timp. Rostirea mantras odata cu punerea ofrandelor in Foc genereaza valuri de energie purificatoare si vindecatoare care aprind bhootaagni-ul din practicant si-i trezesc constiinta fata de aspectele subtile invocate.

Desi Homa pare un procedeu complex, in realitate este o practica spirituala accesibila oricarei persoane dispusa sa faca un minim efort de depasire a propriei conditii umane limitate.

Orice practica spirituala devine mult mai eficienta prin purificarea obtinuta in urma realizarii Homa. Dar copacul se cunoaste dupa roade, asa ca incercati!

Voi expune pe acest blog mai multe tipuri de Homam care se fac in mod traditional in India si care provin de pe o linie autentica (Parampara).

Informatii (PDF – Limba Romana, Video, Audio) despre Mahaganapathi Homamclick aici.

Materialele necesare pentru Homa pot fi comandate pe site-ul:

http://www.portal-dwapara.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s