Ridicati-va deasupra nivelului epocii in care traiti

de Paramhansa Yogananda – Encinitas, Califonia, 26 mai 1940

continuare de la Loialitatea fata de propria tara

Nu trebuie sa asteptati sfarsitul lumii pentru a putea fi liberi. Mai exista o cale: ridicati-va deasupra nivelului epocii in care v-ati nascut. In epoca materialista, majoritatea omenirii are mintea orientata spre aspecte materiale. Insa exista si persoane care traiesc inaintea vremurilor lor, suflete christice. In epocile electrica si mentala veti intalni predominant mentalitatile caracteristice acelor yugas. In acelasi timp, vor exista si alte mentalitati – unii cu mult mai evoluati si altii sub nivelul general. Astfel, in epoca electrica puteti intalni persoane care inca traiesc in Epoca de Piatra. Exista intotdeauna un echilibru: unii traiesc inaintea si altii traiesc in urma epocii civilizatiei in care s-au nascut.

Prin incarnari repetate, cei cu o dezvoltare inferioara vor evolua treptat pana ce ajung sa exprime mentalitatea epocii in care s-au incarnat si, in cele din urma, calitatile caracteristice epocilor superioare ce vor veni. Ciclurile acestei lumi sunt asemenea unui leagan, care se misca in sus si in jos. Dar cand ne acceleram evolutia printr-o viata traita corect si prin tehnici spirituale precum Kriya Yoga, traim inaintea vremurilor noastre si putem afla libertatea Divina in chiar aceasta viata sau peste doar cateva vieti.

Lumea se sfarseste pentru noi cand avem mintea detasata

Un alt mod in care putem experimenta sfarsitul lumii este detasarea pe care o simtim cand dormim, in somn, in vise, cand ne pierdem mintile si cand murim. Numai ca aceste stari le traim ca vrem sau nu, in mod fortat. Asa ca se pare ca experienta sfarsitului lumii ne este necesara noua tuturor. Scopul ei este de a ne invata despre natura iluzorie a lumii si despre adevarata natura a Sinelui nostru, sufletul. Sufletul vine pe Pamant si devine prins in plasa iluziei. Dumnezeu vrea ca, prin suferinta pe care o traim in timpul vietii, sa ne dam seama ca lumea nu este perfecta. In felul acesta el ne ajuta sa ne rupem de atasamentul fata de ea. Dumnezeu incearca sa ne ajute sa realizam cat de iluzorie este existenta noastra aici, prin non-identificare cu ea. Cu cat observam mai mult lumea si defectele ei, cu atat mai mare devenea hotararea mea de a-L cunoaste pe Dumnezeu.

Lumea se sfarseste pentru noi cand ne eliberam de dorinte

Din punct de vedere metafizic, sfarsitul tuturor dorintelor lumesti este sfarsitul lumii. Trebuie sa va straduiti sa traiti liberi de dorinte lumesti, daca vreti sa fiti fericiti. Daca inca mai exista ceva de care nu va puteti lipsi, inseamna ca inca mai aveti o lectie teribila de invatat. Imaginati-va ca parasiti aceasta lume ducand in suflet toate dorintele voastre neimplinite. Ele sunt asemenea unor plagi pentru suflet. Si va trebui sa va intoarceti aici de multe ori, indurand dezamagiri si suferinte din nou si din nou, pentru a va vindeca de acele dorinte.

Este cu mult mai bine sa-I spuneti lui Dumnezeu: “Doamne, nu Te-am rugat sa ma creezi. Sunt aici pentru ca Tu m-ai adus. Voi face tot ce pot mai bine, insa nu am nici un fel de dorinta decat sa fac voia Ta. Nu mai vreau sa fiu trimis aici ca sa sufar. Nu vreau sa continui sirul lung al intoarcerilor aici, uneori ca om bogat, alteori ca om sarac; uneori bolnav si slabit; alteori plin de suferinte si cateodata traind crampeie de fericire. Nu sunt o fiinta muritoare. Sunt sufletul nemuritor.”

Nu va temeti ca eliberandu-va de dorinte o sa deveniti de piatra. Absenta dorintelor este o stare de constiinta extrem de minunata. Ma bucur de totul dar nu am nici o dorinta pentru nimic, asa ca nu traiesc niciodata durerea dezamagirii data de neimplinire. Ma bucur de tot orice fac si oriunde ma duc.

Asa ca drumul spre adevarata fericire este sa faceti tot ce puteti mai bine in rolul in care v-a pus Dumnezeu, fara sa creati si alte dorinte. Atunci veti putea fi un rege in interior, indiferent de conditiile exterioare. Puteti fi mai fericiti decat un milionar; de fapt, daca ati sti necazurile unui milionar, nu v-ati dori sa fiti ca el.

Frica de a pierde toti banii aceia, frica de boala, frica de insecuritate, fara sa stii cine-ti sunt prieteni adevarati – acestea sunt doar cateva din framantarile si suferintele celor ce au prea mult. Nu mi-as dori niciodata sa ma placa cineva doar din cauza ca am bani. Ce fel de iubire este aceea?

Pentru mine, adevarata prietenie este cea mai mare dintre comori. Iubesc prietenia care este daruita fara sa ceara nimic, prietenia de dragul prieteniei, fara sa astepte nimic in schimb. Acesta este un lucru pe care nu-l veti putea cumpara niciodata, nici cu bani, nici cu aere, frica sau putere. Ea trebuie daruita fara rezerve. Daca uneori nu reusiti sa primiti acel fel de prietenie, nu va descurajati. Daca sunteti sinceri, veti gasi acele suflete adevarate care va vor aprecia.

Traiti fara sa fiti atasati. Purtati in piept un rai portabil de bucurie, oriunde v-ati duce. Amintiti-va ca sunteti in aceasta lume ca sa va amuzati. Cand va duceti la film, indiferent ca ati vazut o tragedie, o comedie sau o drama, veti spune: “O, ce film bun!” Asa trebuie sa priviti si viata. Nu va temeti. Daca traiti in frica, sanatatea va va parasi. Ridicati-va deasupra bolilor si necazurilor. In timp ce incercati sa va remediati situatia, cautati sa nu va lasati atinsi in interior de ea. Fiti puternici in interior, avand credinta completa in Dumnezeu. Atunci veti cuceri toate limitarile lumii, veti fi regi ai pacii si fericirii. Asta imi doresc eu pentru voi.

Dumnezeu va daruieste aceata libertate in fiecare noapte, in somn. Cand va retrageti pentru a va culca, spuneti-I: “Doamne, lumea s-a sfarsit pentru mine. Ma odihnesc acum in bratele Tale. Tu m-ai adus aici ca sa privesc filmele vietii: tragedia si rasetele, sanatatea si boala, viata si moartea, bogatia si saracia, razboiul si pacea – acestea nu sunt decat vise care sa ma distreze. Neatins de ele, ma mangaie gandul la Tine, unica Realitate.”

continuare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s