Bhajan

Bhajan este denumirea generica pentru cantecele devotionale indiene. Un Bhajan poate fi la fel de simplu ca o mantra sau un Kirtan sau mult mai complex precum Dhrupad sau Kriti a caror muzica are la baza Ragas clasice si Talas.

La noi in Occident aceasta modalitate de exprimarea dragostei pentru Divin este mai putin intalnita, probabil din cauza formatiunii preponderent mentale. Ar trebui sa spunem ca un Bhajan se canta in India pe strada, in casa, in filme, peste tot. In spatiul sacru al lui Bharata Mata (denumire care inseamna „Mama India”) ati afirma dragostea pentru Dumnezeu nu este nimic neobisnuit, este chiar natural. De aceea, Bhajan nu ar putea exista fara Bhakti – Calea Unirii cu Divinul prin Devotiune. Invataturile sfintilor, episoade din scripturile sfinte, descrieri ale zeilor au fost toate obiectul devotiunii exprimate prin Bhajan.

Am ales pentru a prezenta un Bhajan clasic foarte cunoscut care se canta mai mereu si mai ales de Diwali. Cea mai mare sarbatoare in India este fara indoiala DiwaliSarbatoarea Luminilor. Diwali sau Dipavali nu are o data fixa, ea se celebreaza anual intr-o zi cu luna noua (precis calculata) in intervalul 15 octombrie – 15 noiembrie.

Acest Bhajan se numeste Om jaya Jagdiśa hare si este dedicat lui Vishnu (aspectul Divinitatii care mentine, pastreaza, protejeaza tot ceea ce exista in Univers). Voi reveni cu mai multe detalii asupra acestui subiect intr-un alt articol.

Prezint mai jos acest Bhajan intr-o interpretare de exceptie:

[vimeo 49099382 w=500&h=360]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s