Mahaganapathi

In India zeitatile sunt reprezentari simbolice ale unor calitati divine. Uneori semnificatia simbolisticii este atat de ascunsa incat ea este accesibila doar brahmanilor sau eruditilor, in timp ce pentru omul obisnuit, care s-a nascut si a trait zi de zi alaturi de aceste simboluri, ea isi pierde intelesul. Din aceasta cauza, Zeitati precum Ganesha sau Hanuman, care reprezinta fiinte superioare reale, sunt adesea neintelese si considerate ciudate de vestici, care isi inchipuie ca adorarea unor entitati cu chip de elefant sau maimuta este o dovada a primitivismului acelui popor. Total fals!

Ganesha de exemplu, este Zeul cu cap de elefant. Orice om cu un minim de inteligenta se poate intreba cum este posibil ca sa existe un om cu cap de elefant care sa mai fie si adorat ca Zeu!

Asa cum spuneam, reprezentarea indiana a zeitatilor este doar simbolica. Ganesha cunoscut si ca Maha-Ganapathi este adesea reprezentat ca avand la picioare sale un soarece. Elefantul este unul dincele mai mari animale. Soarecele este o creatura mica. Pozitia sa umila la picioarele Zeului cu cap de elefant indica faptul ca Ganesha este Creatorul tuturor creaturilor, de la cea mai mare (elefantul) pana la cea mai mica (soarecele).

Elefantul este foarte intelept. Faptul ca Ganesha este reprezentat ca avand cap de elefant simbolizeaza ca este o incarnarea a intelepciunii. De asemenea, denota procesul evolutiv. Pe parcursul incarnarilor, soarecele evolueaza gradat catre elefant si in final devine om. Aceasta este una din ratiunile pentru care Ganesha are un corp uman, cap de elefant si un soarecele ca vehicul al sau. Soarecele simbolizeaza de asemenea si dorintele. Stand la picioarele Zeului sau in alte reprezentari fiind sub piciorul Lui, indica controlul perfect pe care Maha-Ganapathi il are si il confera asupra dorintelor.

Radacina sanskrita a numelui sau este Ganas care inseamna grupuri (grupari, clase) precum grupul celor 5 organe de simt (perceptie), grupul tatwas-urilor (cele cinci elemente primordiale ce constituie matricea Universului). De aceea Maha-Ganapathi este considerat Stapanul lor. El mai este si Conducatorul celor care-l urmeaza pe Shiva care este chiar tatal sau.

Iata de ce Ganesha este considerat ca fiind Zeul puterii si intelepciunii. El este energia lui Shiva – Domnul intregii manifestari. Din cauza ca Ganesha este Cel care indeparteaza toate obstacolele din calea spirituala si aduce succesul in lume este cunoscut si ca Vighna Vinayaka.

De ce Mahaganapathi Homam

Mahaganapathi Homam este potrivit pentru toata lumea. Ganesha rezida in Mooladhara Chakra. Chakras-urile exista in corpul subtil si ele reprezinta diferitele nivele pe care se afla constiinta noastra. Mooladhara chakra reprezinta nivelul fizic/material, in vreme ce chakras-urile superioare reprezinta nivele superioare ale constiintei. Rezidand in Mooladhara Chakra, Ganesha se ocupa de prosperitatea materiala si starea de bine generala.

Ganesha mai este responsabil de punctul de deschidere a lui Sushumna Nadi, care este localizat in Mooladhara chakra. Naadis sunt canale prin care curge energia in corpul subtil. In Sushumna Nadi sunt nenumarate lokas (lumi) si toate fiintele care salasluiesc acolo, in forma microcosmica. Constiinta de sine a unei persoane este in mod normal limitata la Mooladhara Chakra, adica la planul material. Cand constiinta de sine ascensioneaza in Sushumna Nadi prin diferitele chakras, devenim constienti de alte nivele de constiinta si de fiintele ce rezida acolo, inclusiv feluritele lokas si diferitii zei. Ca sa percepem diferite zeitati, trebuie sa ascensionam cu constiinta prin Sushumna Nadi si sa accedem la taramuri superioare de existenta. Ganesha, fiind gardianul lui Sushumna Nadi, controleaza experientele noastre spirituale cu diferite zeitati si in diverse lokas. Nu e de mirare ca Shastrele recomanda invocarea lui Ganesha inainte de rugaciunea adresata oricarei alte zeitati!

Asa cum Ganesha controleaza planul material precum si poarta spre nivelele superioare spirituale ale existentei, Homam-ul sau este de mare ajutor pentru orice cautator spiritual. El faciliteaza progresul spiritual protejand in acelasi timp aspectele materiale ale vietii noastre. De aceea, Mahaganapathi Homam este recomandat tuturor.

Documentul atasat mai jos descrie procedeul scurt de realizare a lui Sri Maha Ganapathi Homam, care dureaza 40-45 minute (daca stiti sa cititi mantrele coerent, altfel dureaza un pic mai mult). Acest document este pentru cei interesati sa realizeze Maha Ganapathi Homam singuri (fara sa aiba vreo pregatire anterioara), zilnic, saptamanal sau lunar. Procedeul descris aici este suficient de simplu pentru a putea fi realizat in fiecare zi si totusi el contine toti pasii importanti ai unui Homam complet.

Download Mahaganapathi Homam (versiunea scurta) – RO

Cei ce nu au deloc tangente cu sanskrita si doresc un procedeu si mai simplu, cu mai putine mantre, pot citi Anexa B unde este descris un procedeu super-scurt cu minimum de mantre.

Download Mahaganapathi Homam (versiunea super-scurta) – Anexa B – RO

Puteti viziona mai jos 3 videoclipuri in care autorul Manualului de Homa, P.V.R. Narasimha Rao, face Maha-Ganapathi Homam. P.V.R. Narasimha Rao este informatician de profesie (este creatorul soft-ului excelent de astrologie vedica Jagannatha Hora pe care-l ofera gratuit) si impreuna cu Gurul sau, Manish Pandit, au conceput, respectand traditia antica indiana (Parampara), Manualele de Homa publicate pe acest blog.

Video

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Puteti asculta si downloada fisierul Audio:

Pentru mai multe informatii (in limba engleza) puteti accesa: http://www.vedicastrologer.org/homam/

Materialele necesare pentru Homa pot fi comandate pe site-ul:

http://www.portal-dwapara.ro


Leave a comment