Yugas

Termenul Yuga (Yug) inseamna literal in limba sanskrita “era” sau perioada de timp. Cosmologia indiana acorda Timpului o deosebita importanta. Intr-un mod uluitor pentru mintea umana de astazi, Rishii (inteleptii Indiei antice) descriu particularizarile Energiei Temporale de la cele mai mici, infinitezimale cuante, pana la perioade foarte mari in care au loc transformari la nivel planetar, galactic si universal.

India, dupa stiinta mea, este la ora actuala singura tara din lume care in anuarele astronomice oficiale precizeaza ca ne aflam intr-o anumita Era (Yuga). Asta demonstreaza, bineinteles, ca acolo exista o continuitate in sistemul de transmitere a cunoasterii (in acest caz, a celei astronomice).

Timpul este considerat in India o forma de Energie iar cercetarile contemporane demonstreaza acest lucru. Conceptului de Energie Temporala i se atribuie caracterul de Ciclicitate. De aceea Rishii au determinat ca exista 4 Yugas care se repeta ciclic pe parcursul unei perioade de timp foarte mari care se numeste Ziua lui Brahma. In vortexul acestor 4 Yugas care defileaza dupa o lege Divina (Dharma) este absorbita si planeta noastra ca parte a sistemului solar.

Aceste patru Yugas sunt: Satya Yuga (Era Adevarului), Treta Yuga, Dwapara Yuga si Kali Yuga (Era cea mai intunecata). Interesant este ca aceste patru Ere sunt amintite sporadic si in traditiile altor popoare. De exemplu Platon in Timaeus defineste Anul Perfect ca fiind “perioada de timp in care corpurile celeste (planetele) se reintorc la pozitiile initiale din care au plecat”. Celor patru Ere, le sunt adesea asociate patru metale si apar sub denumirile de Epoca De Aur, Argint, Bronz si Fier.

Spre deosebire de India, in alte parti ale lumii aceste repere temporale s-au acoperit de colb si acum oamenii isi aduc aminte de ele ca de ceva legendar, mitic, cateodata usor luate in ras (vezi “Epoca de aur” a unor conducatori de state…).

Celor patru Yugas le sunt asociate nivele de dezvoltare a societatii umane, care reflecta evolutia constiintei individuale. Astfel, lui Satya Yuga ii este atribuita cea mai inalta dezoltare a constiintei planetare dupa care urmeaza, in ordine descendenta, Treta, Dwapara si ultima, Kali Yuga.

In Kali Yuga constiinta individuala este restrictionata cel mai mult de nivelul material. Amprenta planului material este adanc imprimata in dezvoltarea societatii si individului. Asta nu inseamna ca in acea perioada nu pot exista oameni care, depasind tendinta generala a Epocii lor, sa recunoasca Adevarul si sa-l cunoasca pe Dumnezeu. Daca ne aducem aminte de grozaviile Inchizitiei, vom intelege mai usor cum o doctrina spirituala (si aici vorbim despre crestinism) poate constrange constiinta omului atunci cand este folosita de oameni nepotriviti, in Kali Yuga.

Incepand cu Dwapara Yuga, mintea umana este mai sensibila la influentele subtile, nevazute si mai putin atinsa de voalul materiei. De exemplu, electricitatea si electromagnetismul sunt fenomene care presupun o intelegere mai rafinata a mintii umane si ele nu ar fi putut sa apara in Kali Yuga.

Descoperirea structurii interne a atomului a putut fi posibila doar atunci cand mintea omului s-a desprins de matricea materiei. Ne aducem aminte de Einstein care spunea ca “s-a imaginat calatorind pe o raza de lumina”. Intelegerea (chiar daca doar partiala) a reactiilor nucleare, iar mai recent a faptului ca tot ce exista in lumea materiala este facut de fapt din energie condensata, este indubitabil dovada rafinarii mentale.

Descrierea experientei perceptiei dansului lui Shiva (aspectul lui Dumnezeu care tine de Crearea si Resorbtia Universului) pe o banala plaja de catre un fizician de renume, Fritjof Capra, in 1975, este o dovada ca mintea umana doritoare de Adevar este mult mai libera in Dwapara Yuga.

In India, in mod oficial, se considera ca ne aflam inca in Kali Yuga. Datorita cunoasterii revelate de Paramgurul meu (adica Gurul Gurului) in Cartea “Stiinta Sacra – Kaivalya Darsanam” omenirea poate sa identifice dovezile evidente ale erorii de calcul aparute in anuarele astronomice. Zorii lui Dwapara (primii 200 de ani) au trecut deja si ne aflam in plina ascensiune a Dharmei (Legea Divina) in Epoca Energiei.

Prezint mai jos o serie de evenimente in ordine cronologica care vor ajuta cititorul sa-si formeze o imagine obiectiva asupra reperului temporal in care ne aflam:

3100 IC – Preistorie – Se termina Treta Yuga Descendenta si incepe Dwapara Yuga Descendenta

3100 – data presupusa a bataliei de la Kurukshetra descrisa in celebra Mahabharata (din care face parte Bhagavad-Gita – cartea sfanta a Indiei)

700 IC – Antichitatea Clasica – se termina Dwapara Yuga Descendenta si incepe Kali Yuga Descendenta
700 IC – Poetul grec Hesiod descrie ultima Epoca de Aur a omului si il mentioneaza pe regele Chronus din Atlantis. Interesant este ca s-au descoperit vase identice in America de Sud si in Troia cu inscriptia “De la regele Chronus din Atlantis.”
400 IC – Se naste Siddhartha Gautama – Fondatorul Buddhismului
0 – Se naste Iisus din Nazareth – Foundatorul Crestinismului
313 DC – Constantin devine primul Imparat Roman Crestin

500 DC – Cel mai indepartat punct ; se termina Kali Yuga Descendenta si incepe Kali Yuga Ascendenta
Imperiul Roman se prabuseste. Imperiul Persan ii urmeaza indeaproape.
570 – Se naste Muhammad – Fondatorul Islamismului
790 – Incepe Epoca Vikingilor. Scandinavii colonizeaza Insulele Britanice, Europa de Vest; se presupune ca au traversat Atlanticul ajungand pana in America.
1200 -1600 DC – Renasterea
1215 – Se semneaza Magna Carta in Anglia care limiteaza puterea Regelui; guvernarea in Kali Yuga se bazeaza pe forta bruta si opresiune.
1230 – Inchizitia ia nastere in Franta ca o masura de a suprima miscarile reformatoare din Biserica Catolica (Catharii).
1400 – Sunt ridicate primele turnuri cu ceas in Italia; masurarea cu precizie a timpului devine importanta in epoca industrializarii.

1450 – Prima tipografie(Germania)
1453 – Caderea Imperiului Bizantin (Constantinopole)
1469 – Nasterea lui Guru Nanak (Pakistan) – Fondatorul Sikhismului; Sikhismul promoveaza egualitatea barbatului si a femeii precum si a tuturor castelor.

1492 – Columb descopera Lumea Noua (Americile).

1500 – Descoperirea sistemului de notatie muzicala modern folosit si la ora actuala;
Isidora din Sevillia, sustinea in secolul 7 ca este imposibil de notat muzica. Descoperirile arheologice au demonstrat ca totusi anticii din anul 2000 IC foloseau notatia muzicala.
1516 – Thomas Moore scrie Utopia – original numita “Un nou Atlantis”; omul incepe sa se trezeasca catre posibilitatea unei lumi mai bune si sa denunte opresiunea.
1543 – Inceputul Revolutiei Stiintifice
1543 – Apare lucrarea lui Nicholaus Copernicus – “Despre Revolutiile Sferelor Celeste”
1550 – Cercetatorul Girolamo Cardano face deosebire intre electricitate si magnetism.

1600 – Kali Yuga Ascendenta se incheie cu un Sandhi (perioada de tranzitie) de 100 de ani
1600-1700 – Epoca Rationalismului
In aceasta perioada Sri Yukteswar ii mentioneaza in mod special pe Gilbert, Kepler, Galileo, Drebbel, Newton, Savery si Gray.
1600 – William Gilbert descopera efectele magnetismului si electricitatii.
1609 – Kepler descopera legile de baza in astronomie.
1609 – Galileo inventeaza telescopul.
1621 – Drebbel inventeaza microscopul.
1643 – Prima Scoala publica (Massachusetts Colony) – pentru toti copii nu doar pentru cei bogati.

1687 – Isaac Newton publica prima sa carte “Principia: principiile matematice ale filozofiei naturale” in care descrie pentru prima data forta gravitationala.

0 Dwapara sau 1700 DC – Incepe Dwapara Yuga Ascendenta cu un Sandhi (perioada de tranzitie) de 200 de ani

1700-1800 – Iluminismul
1700-1900 – Revolutia Agricola in Anglia.
1700 – Thomas Savery foloseste motorul cu aburi pentru a evacua apa din minele din Anglia.
1720 – Stephen Gray descopera actiunea electricitatii in corpul uman.

1730 – Se inventeaza Sextantul care inlocuieste anticul astrolab folosit in navigatia maritima; Newton il descoperise cu 30 ani mai inainte dar nu publicase inventia.
1750-1850 – Revolutia Industriala in Anglia. Energia si capitalul devin cele mai apreciate marfuri.
1761 – Prima fabrica moderna in Anglia.
1776 – Independenta Statelor Unite ale Americii.
1785 – Charles Wilkins face prima traducere a Bhagavad-Gitei din sanskrita in engleza, reveland Vestului cunoasterea Indiei Antice.
1785 – Introducerea Dollarului American care va deveni moneda international acceptata.
1789 – Declaratia Drepturilor Omului in Franta.
1789 – Se introduce Sistemul Metric de masurare in Franta – el va deveni standard mondial.
1800 – Prima baterie electrica moderna a lui Volta
1825 – Prima cale ferata (Anglia)
1822 – Traducerea Pietrei Rosetta – a permis traducerea hieroglifelor egiptene din Dwapara Yuga Descendenta
1839 – Prima celula solara (folosita in panourile solare)
1845 – Primul telegraf comercial (Anglia)
1849 – Goana dupa Aur in California – este un simbol al lui Dwapara Yuga daca ne gandim ca oricine, de oriunde, putea deveni bogat daca facea eforturi hotarate, fie prin minerit, fie oferind servicii specializate de vanzare; in trecut chiar si dupa o viata intrega de munca din greu nu era garantat ca vei avea rezultate pozitive dincolo de a-ti hrani corpul fizic.
1850 – Legea Bibliotecilor Publice in Anglia – Biblioteci publice deschise pentru toti nu doar pentru eruditi.
1858 – Primul cablu telegrafic transatlantic.
1863 – Jules Verne scrie “Parisul in secolul 20″ care prezicea cu acuratete ritmul, tehnologia si impietrirea sufleteasca din stilul de viata al oraselor moderne; a fost interzisa si publicata 125 de ani mai tarziu.

1864 – James Clerk Maxwell evidentiaza legatura dintre electricititate si magnetism – electromagnetism
1866 – Este inventata Dinamita.
1885 – Primul automobil (Germania).
1887 – Primul telefon comercial (SUA).
1894 – Primul Receptor Radio – construit de JC Bose (India).
1901 – Prima transmisie radio la mare distanta a lui Marconi (Anglia – Canada).
1905 – Teoria Relativitatii a lui Albert Einstein – evidentiaza legatura dintre energie si materie
1917 – Tesla construieste primul radar.
1920 – Apare primul aparat de radio comercial.
1920 – Toti oamenii primesc Dreptul de vot (SUA)

1927 – Lindbergh traverseaza Atlanticul intr-un avion cu un singur motor.
1932 – Prima autostrada (autobahn) in Germania.
1941 – Prima televiziune comerciala (SUA).
1942 – Prima racheta balistica V2 construita in Germania (aceeasi echipa va dezvolta mai apoi programele spatiale American si Sovietic).
1945 – Prima bomba atomica detonata in aceasta Dwapara (Japonia).
1945 – Infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite.
1945 – Ia nastere International Air Transport Association (IATA) – organizeaza calatorii aeriene peste tot in lume.
1947 – Independenta Indiei si Pakistanului
1947 – Primul Tranzistor
1948 – Declaratia Universala pentru Drepturile Omului
1948 – Primul computer modern – Manchester “Baby”
1949 – Primul fotocopiator comercial (Xerox Company).
1950 – Proiectul Echelon (SUA) – primul pas spre supravegherea electronica mondiala. Big Brother ne priveste!
1953 – Intelegerea structurii ADN .
1956 – Prima Centrala nucleara comerciala (Anglia).
1957 – Lansarea in URSS a primului satelit Sputnik
1957 – Formarea Comunitatii Economice Europene . Comunitatea Europeana incepe cu 6 state membre si va ajunge in 2007 sa cuprinda 27 de tari, tot asa precum Statele Unite au avut initial 13 colonii si astazi au 50 de state. Cu NAFTA, Statele Unite ale Americilor cuprinde la ora actuala 50 de state, Canada, Mexic si practic Chile, toate acestea fiind in aceeasi directie cu predictiile lui Yogananda.
1960 – Primul Laser (SUA)
1963 – Legea remunerarii egale pentru femei (SUA)

1964 – Martin Luther King primeste Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de promovare a egalitatii intre toate rasele.

1964 – Primul Minicomputer comercial PDP8 (SUA)
1964 – Primul software de recunoastere faciala (SUA)
1966 – Primul fax (SUA).
1966 – Primul satelit comercial (USA).
1969 – Prima Universitate deschisa la distanta Open University (Anglia).
1970 – Apare Modelul Standard al particulelor fizice care unifica totul in patru forte fundamentale – forta tare, electromagnetica, forta slaba si gravitatea.
1971 – Prima imprimanta laser (SUA).
1971 – Primul microprocesor comercial (SUA).
1971 – Prima aterizare pe Marte
1972 – Primul calculator stiintific de buzunar (SUA)
1977 – Apare computerul personal Apple II (SUA).
1978 – Primul satelit GPS (SUA).
1980 – Primul email comercial – CompuServe (SUA).
1981 – Primul serviciu de telefonie mobila (tarile nordice).
1983 – Este lansat pe piata primul Laptop comercial Gavilan SC

1983 – Prima Fundatie de Free software – predecesorul lui GNU, Linux etc. (SUA)
1986 – Primul dezastru nuclear din aceasta Dwapara Cernobil (Ucraina).
1988 – Primul Cablu de fibra optica Transatlantica (SUA).
1989 – Sfarsitul Razboiului Rece si caderea comunismului (Germania) – simbolizat de caderea zidului Berlinului

1991 – Primul World Wide Web Server (Elvetia).
1991 – Sfarsitul apartheidului in Africa de Sud.
1993 – Apare Webcrawler (SUA) – primul meta-motor de cautare web.
1994 – Semnarea acordului NAFTA, dintre Canada, SUA si Mexic – primul pas catre Statele Unite Nord Americane.
1995 – Prima imprimanta 3-D comerciala (SUA).
1995 – Lansarea Ebay (SUA) – piata de vanzari a tuturor obiectelor de peste tot in lume.
1995 – Primul vehicul aerian cu armament si fara pilot (SUA); un astfel de vehicul a fost propus de Da Vinci cu 500 de ani inainte si de Tesla cu 100 de ani inainte.
1998 – Lansarea Statiei Spatiale Internationale
1999 – introducerea monedei Euro

300 Dwapara sau 2000 DC

2001 – Primul turist spatial este lansat din Rusia.
2001 – Lansarea Wikipedia (SUA) – surclaseaza Encarta si Encyclopedia Britannica.
2001 – Lansarea software-lui iTunes folosit pentru a downloada fisiere audio, video de pe tot globul; Playerul iPod este un dispozitiv tipic pentru Dwapara Yuga, conceput in India, fabricat in China si comercializat din SUA.
2002 – Este lansat noul concept Tablet PC

2003 – Apare Telefonia prin Internet Skype (Luxemburg)
2005 – Decodarea Genomului Uman
2007 – Expansiunea Spatiului Schengen in Uniunea Europeana (27 de state fara granite intre ele). Inceputul recesiunii globale.

Leave a comment